Luukku 15: Mitä joulu merkitsee mulleOon pienestä lähtien tykännyt joulusta. Oikeastaan se on aina ollut mulle sellainen, jota olen odottanut lähes koko vuoden. En nyt ihan päiviä ole laskenut, mutta mielessäni miettinyt kaikkia niitä koristeita ja sitä lämpöä, jota joulun aika tuo. Joulun merkitys on muuttunut kuluneiden vuosien varrella. Pienempänä joulupukin saapuminen oli se tärkein asia. Lähes koko päivä odotettiin joulupukkia ja iltapäivän lähestyessä kurkittiin ikkunoista, joko se pian saapuisi. Meillä kävikin lähes joka vuosi joulupukki sisällä asti. Ehkä silloin, kun alettiin epäilemään joulupukin olemassa oloa, lahjat alkoivat ilmestymään oven taakse. Lapsena lahjat olivat tärkeimpiä, niinkuin varmasti monelle muullekin. Nykyään en pidä lahjoja läheskään niin tärkeänä, vaikka joka joulu niitä on kiva saada muutamia. Lahjojen antaminen ja saaminen on tietynlainen perinne, joka kuuluu meidän perheen jouluun. 


Ollaan vietetty lähes jokainen joulu tähän mennessä isän vanhempien kanssa. Se on yksi perinne, mistä haluan ehdottomasti pitää kiinni niin kauan kuin se on mahdollista. Mummun tekemät jouluruoat maistuvat parhaimmilta, mutta myös äidin tekemät lihapullat kuuluvat mun jouluun. Lapsena vietettiin monta joulua meidän kotona, mutta myöhemmin perinteeksi on muodostunut mökki. Se on yksi asia, mistä en luovu. Haluan ehdottomasti viettää tämän ja tulevat joulut siellä. Yhtenä tärkeänä asiana oman jouluni vietossa pidän sitä, että jouluaatto on vapaapäivä. Tiedän, että se ei tule tulevaisuudessa toteutumaan joka joulu vuorotyön takia, mutta ainakin opiskeluaikana pystyn pitämään siitä kiinni. 


Joulu saa mut vähän myös stressaantumaan. Vaikka tuntuu, että aloitan jouluvalmistelut ajoissa, taitaa tänäkin vuonna tulla liian kiire. Se saattaa myös johtua siitä, että keksin koko ajan jotakin uutta kivaa toteutettavaa. Mun mielestä kuitenkin stressaaminen on ihan hyvä asia. Näin ollen joulun aikaan saa vain nauttia siitä kaikesta, mitä on saanut aikaiseksi. Se, jos jokin on hyvä tunne. On tiettyjä asioita, joita haluan tehdä ennen joulua kuten joulusiivouksen, koristella kodin sekä leipoa edes jotakin pientä. Yleensä joulupiparit ovat ensimmäinen asia, mitä tulee leivottua.

Joulu merkitsee mulle siis paljon eri juttuja. Siihen kuuluvat aikaiset jouluvalmistelut, jotka aloitan jo lokakuun lopulla. Tietyt perinteet, joista en halua luopua kuten mökin joulusauna, hautausmaalla käynti ja jouluevankeliumin lukeminen. Joulun haluan viettää läheisten ihmisten kanssa, sillä se on juurikin ilon juhla. Pieniä ja suuria asioita, mutta juurikin ne tekevät joulusta oikean.


Mitä joulu merkitsee sinulle?
9 yötä jouluun...

Ei kommentteja