Luukku 19: Perinteiset joululaulutJoululaulut ovat olleet mulle pienestä lähtien erittäin tärkeitä. Ilman niitä mielestäni ei ole kunnon joulua. Laulujen sanat ja sävelet tuovat niin kivan joulutunnelman, että niitä ei vain voi olla kuuntelematta. Tämän takia aloitan laulujen kuuntelemisen jo hyvissä ajoin, yleensä viimeistään marraskuun alussa. Oon joka vuosi halunnut, että joulukalenteri sisältää jotakin liittyen joululauluihin. Yleensä olen vain listannut joululauluista mun lemppareita, joita oon koonnut Spotify listaltani. Päivitän kyseistä listaa vuosittain niin kuin olen tehnyt tänäkin vuonna. 

Ajattelin, että voisin toteuttaa tämän vuoden postauksen joululauluista hieman eri tavoin kuin edellisinä vuosina. Päädyin siihen, että kirjoitan viisi lempi joululauluani, joita olen kuunnellut paljon lapsuusvuosina. Sen jälkeen kerron lauluista, mitä tulee kuunneltua tällä hetkellä eniten. Tietysti kuuntelen edelleen myös lapsuuden joululauluja, mutta ne ovat vuosien aikana jääneet vähemmälle uusien joululaulujen myötä. Ne ovat enemmänkin lapsille suunnattuja, mutta miksei aikuisetkin voi kuunnella niitä.


Lapsuuden joululaulut:

Joulumaa - Tätä kappaletta kuuntelin varmaankin eniten lapsuuteni aikana. Edelleen mun tulee kuunneltua tätä silloin tällöin, mutta tänäkään vuonna en ole kuunnellut vielä kertaakaan. Tästä tulee mieleen ehkä enemmänkin lasten laulu. 

Joulupukki matkaan jo käy - Tätäkin voi sanoa oikeastaan lasten lauluksi, mutta tykkään siitä edelleen. Pienenä olin aivan innoissani tästä ja tätä tuli kuunneltua jouluisin lähes päivittäin. Kappaletta kuunnellessa tulee hyvä jouluinen mieli.

Tulkoon joulu - Tähän kappaleeseen tutustuin paremmin vasta noin viisi vuotta sitten. En muista mistä kuulin tämän ensimmäistä kertaa, mutta silloin tästä tuli heti yksi lempi lauluista.  Vaikka tämä on enemmänkin hengellinen laulu, niin tykkään tästä aivan älyttömän paljon edelleen. Ihanan rauhallinen ja jouluinen kappale.

Jollei jouluna ole lunta - Tästä tulee mieleen edelliset vuodet, kun lunta on ollut jouluisin todella vähän tai ei ollenkaan. Pienenä tuntui, että jokaisena jouluna lunta oli paljon, joten tämän laulun sanat eivät ehkä ihan kuvastaneet sitä tunnelmaa. Silti tämä oli silloin yksi lempi lauluistani. 

Talven ihmemaa - Laulusta tulee myöskin mieleen lumi, mutta enemmän kuitenkin talvi kuin itse joulun aika. Tämä kuului isona osana lapsuuteeni aina talven ja joulun aikaan. Erityisesti tykkäsin soittaa tätä haitarilla, sillä tästä tuli erityisen iloinen mieli.


Tämän hetken joululaulut:

Avaruus - Tänä jouluna kyseinen kappale on noussut ihan ykköseksi. Tykkään niin suomalaisesta kuin myös englanninkielisestä versiosta. Odotan älyttömästi jouluaaton lumiukko ohjelmaa, missä kyseinen kappale on tunnuslauluna. Toivon mukaan siis kerkeän katsomaan tuon ohjelman silloin. 

Varpunen jouluaamuna - Tämä on todella vanha laulu, mutta olen vasta hiljattain ihastunut tähän. Aiemmin en tykännyt tästä yhtään, mutta sen jälkeen kun tätä laulettiin kirkossa enemmän aloin tykkäämään. Siitä lähtien tämä on ollut ehdottomasti yksi lempi joululaulu. 

Lämmin lumi peittää maan - Kyseinen laulu soi viime vuonna mun kotona päivittäin ainakin kerran. Ennen viime vuotta en ollut kuullut laulua montaa kertaa. Tämän laulun sanat ovat jotenkin niin rauhalliset ja koskettavat. Tänä vuonna kuunteleminen on jäänyt hieman vähemmälle, mutta onneksi vielä kerkiää. 

Tonttu - Löysin kyseisen laulun oikeastaan äitini kautta, sillä hän kertoi mulle tästä laulusta. Kuuntelin laulun ensimmäistä kertaa Youtubesta ja ihastuin heti täysin. Tämän jälkeen soitin laulun haitarilla ja se oli jotenkin vielä kauniimpaa. Tonttu laulu on ollut mun lemppareita muutaman vuoden ajan, mutta se ei vanhene mikään joulu. 

Hei mummo - Suvi Teräsniskan kappaleet, erityisesti joululaulut ovat löytäneet tiensä mun lemppareihin viimeisien vuosien aikana. Kyseinen kappale on erityisen koskettava ja tässä on aivan ihanat sanat. Tykkään kuunnella tätä mummun kanssa, sillä myös mummu tykkää tästä erityisen paljon. Kirkossa laulettuna tämä kuulostaa kaikista parhaimmalta!


5 yötä jouluun...

Ei kommentteja